Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες, που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, πολύ κοντά στις τουρικές ακτές, και διαιρείται διοικητικά σε τρεις δήμους, αυτούς των Οινουσσών, της Χίου και των Ψαρών. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, τόσο σε έκταση όσο και σε πλυθυσμό είναι ο Δήμος Χίου που καταλαμβάνει ολόκληρο το νησί, περιλαμβάνοντας και τα 64 χωριά του. Η Χίος είναι ένα νησί ορεινό κατά το κύριο μέρος του, με πεδινές εκτάσεις στα Νότια και τα Ανατολικά. Έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της, όπως και για τα προϊόντα που παράγει και εξάγει με σημαντικότερη τη μοναδική στον κόσμο μαστίχα. Το νησί έχει επίσης ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και αποτελεί προορισμό για επισκέπτες από όλον τον κόσμο, καθώς διαθέτει ποικιλία από αξιοθέατα. Η Χίος διαθέτει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά αμυντικά δίκτυα που σώζονται στη Μεσόγειο, με κάστρα, πύργους, βίγλες και οχυρωμένους οικισμούς. Τα "μεσαιωνικά χωριά", οχυροί οικισμοί που χτίστηκαν κατά τον μεσαίωνα για την προστασία από τις πειρατικές επιδρομές και κατοικούνται μέχρι τις μέρες μας, είναι από τους πλέον δημοφιλείς τόπους του νησιού, ιδιαίτερα το χωριό Πυργί με τις περίτεχνες ασπρόμαυρες γεωμετρικές διακοσμήσεις στους τοίχους των σπιτιών. Τα μαστιχοχώρια στο νότιο μέρος του νησιού είναι επίσης αξιοσημείωτα, αφού εκεί παράγεται το μοναδικό παγκοσμίως προϊόν της μαστίχας. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι η Νέα Μονή Χίου, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, χάρις στα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Ένα στοιχείο λιγότερο γνωστό για το νησί είναι ότι έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως "γεωλογικός παράδεισος", καθώς εκεί βρίσκονται τα αρχαιότερα πετρώματα της Ευρώπης, τα αρχαιότερα απολιθώματα Αμμωνιτών της Ελλάδας, όπως επίσης και εντυπωσιακά ρήγματα και μεγάλος αριθμός καρστικών σχηματισμών, με το Σπήλαιο Ολύμπων και ιδίως το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος να ξεχωρίζουν.

Τα Ψαρά μαζί με τα Αντίψαρα βρίσκονται βορειοδυτικά της Χίου και αποτελούν ένα μικρό σύμπλεγμα μαζί με άλλα γειτονικά ακατοίκητα νησάκια. Ακτοπλοϊκώς τα Ψαρά συνδέονται με το λιμάνι των Μεστών και της Χίου. Οι επισκέπτες του νησιού χαίρονται την ησυχία και την ηρεμία που αποπνέει ο τόπος σε συνδιασμό με τις όμορφες ακρογιαλιές και την πεντακάθαρη θάλασσα. Τα Ψαρά φημίζονται για τους αστακούς, τα φρέσκα ψάρια, το μέλι και το τοπικό τυρί.

Ανατολικά της Χίου, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Η πόλη του νησιού, Αιγνούσα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν απότομο λόφο με ψηλά παραδοσιακά και πολυτελή σπίτια, στενά δρομάκια και πλακόστρωτα. Το καλοκαίρι το νησί έχει έντονη δραστηριότητα, τόσο εξαιτίας των τουριστών όσο και των πολλών Οινουσσιωτών που επιστρέφουν στον τόπο τους για διακοπές. Στο νησί υπάρχουν πολλές εκκλησίες και εξωκκλήσια με αυτήν του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης να ξεχωρίζει, όπως και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού με τις τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Αυτά σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες περιμετρικά του νησιού και τα καθαρά νερά συνιστούν δυνατά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί.